Leg je regelmatig de lat hoog?

Het hebben van stress-gevoelens hangt vaak samen met de lat hoog leggen. Het is een eigenschap die vaak in organisaties in het begin wordt gewaardeerd. Maar het kan leiden tot stress en burn-out als men te kritisch is ten op zichtte van zichzelf of anderen. De zelfwaardering hangt sterk af van vaardigheden, activiteiten en dingen perfect doen. De achterliggende boodschap is dan: ”Ben ik goed genoeg om waardering te krijgen?”

Zit je vaak in je hoofd en denk je veel?

De HSP-er (van Hoog Sensitief Persoon) gaat dan vaak in z’n hoofd zitten en raakt het contact regelmatig kwijt met zijn of haar gevoel. Door te gaan piekeren geeft dit op termijn vermoeidheidsklachten en stress. Ook ga je als HSP-er jezelf vergelijken met anderen en scan je daarop je omgeving. Zelfwaardering is het toverwoord. De oefeningen van de Mind Reset helpen je dit patroon te doorbreken.

Mensen met een perfectionistisch streven hebben vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Als HSP ben je loyaal ten opzichte van je werkgever. Maar ben je ook loyaal aan jezelf?

Als perfectionist heb je geleerd, in je jeugd, dat je liefde ontvangt door je perfect te gedragen. Hierdoor kom je niet in contact met je behoeftes, je gaat door-rennen. Ze moeten dan steeds harder werken om perfect te zijn. Je krijgt dan ook steeds meer haast. Als men de staat van perfectionisme bijna heeft bereikt dan gaat men naar anderen kijken of die hetzelfde doen. De lat hoog leggen voor jezelf kan samengaan met kritisch denken, ook naar anderen. Dit geeft op den duur fricties.

Dat kan je doorbreken door het patroon te herkennen.
Wederom is zelfwaardering, acceptatie dat je fouten kan en mag maken en eigenliefde het toverwoord.

In het onderbewuste kan je deze boodschappen die stress geven en je belemmeren ontspannen te leven, veranderen. Stress is sterk te reduceren met behulp van het Psych-k proces waarin je deze boodschappen transformeert in mooie ondersteunende boodschappen. Als het ware reset dus.
Je krijgt rust in je onderbewuste brein en kan je zelf waarderen om wie je bent.